viernes, 27 de enero de 2012

Petr Ginz o el record als infants morts a l’Holocaust.





Avui és el dia que les Nacions Unides dedica a mantenir viva la memòria de l’Holocaust, amb el desig d’evitar que mai més la humanitat torni a crear les condicions per que es doni una experiència similar.

Per aquest any el tema escollit és el record als infants que van morir.

Se sap que van ser milers d’infants  gitanos que van morir, i més d’un milió i mig d’infants jueus.  Van ser infants que van estar presoners als camps de concentració, infants que van ser sotmesos a experiments mèdic o que van ser enviats a les cambres de gas o que van morir de fam i per les condicions extremes que van patir.





D’entre els documents que per aquesta jornada les Nacions Unides han preparat destaca una publicació  de 32 pàgines destinat als estudiants majors de tretze anys i un documental titulat El Darrer Vol de Petr Ginz (The Last Flight of Petr Ginz) un noi jueu de Praga, víctima de l’Holocaust,  que va morir quan tenia 16 anys, documental i publicació que inclouen escrits i dibuixos d’aquest jove, que ajuden a poder contextualitzar el moment històric que va viure. Aquest documental es pot obtenir on line en el diversos idiomes oficials de les Nacions Unides. També en col•laboració amb l’organització “92 Street Y”, han desenvolupat una lliçó sobre Petr Ginz per a infants de 5 a 9 anys a 25 col•legits públics de Nova York que es titula “Recordem: Art, Música i Poesia per Recordar els Infants de Terezin” (Remember Me: Art, Music and Poetry Celebrating the Children of Terezin)


Petr Ginz va ser un infant que des de petit va demostrar un gran talent, com escriptor – va escriure varies novel•les -  i com dibuixant. Va ser deportat al Camp de Concentració de Terezin on va organitzar una revista clandestina “Vedem” a més de dur a terme un diccionari txec – esperant (els seus pares eren dos gran amants de l’Esperant).

Un dels seus dibuixos, fortament inspirat en l’obra de Jules Verne, representa la Terra vista des de la Lluna, és un símbol reconegut, ha servit de motiu a un segell, i va ser portat pel astronauta Ilan Ramon, al viatge que va fer al trasbordador espacial l’any 2003, que va ser el seu darrer viatge ja que l’1 de febrer de 2003 a la reentrada i degut a la manca d’unes peces de protecció, la missió Columbia STS 107 va acabar en tragèdia perquè la nau es va desintegrar morint els set tripulants que viatjaven en ella.

D’entre els documents que es conserven de Petr Ginz es troba el diari que va escriure quan va començar la persecució jueva a Praga i que l’any 2006 va ser publicat en espanyol amb el títol de Diario de Praga 1941-1942


Terenzin va ser un camp que es va utilitzar publicitàriament pel govern alemany per fer creure que els detinguts es veien afavorits pels beneficis de les idees filosòfiques del III Reich,  raó per la qual es permetia que hi haguessin activitats culturals pels interns.  D’entre la llista de persones que van morir en aquest camp es troba la germana de Sigmund Freud,  Esther Adolphine Freud; d’entre els que van sobreviure es trobaven el director d’orquestra Karel Ancerl (qui va ser un gran especialista en música de Stravinsky, Bartok i  Prokofiev)  i Josef Beran qui va ser arquebisbe de Praga. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario