jueves, 10 de noviembre de 2011

Lliurament del Premi de la Pau 2011



Xavier Pons (ANUE), Salvador Esteve President
Diputació de Barcelona i Kasumi Matsui
alcalde d'Hiroshima i president de Mayors for Peace



Aquest vespre, a la seu de la Diputació de Barcelona, ha tingut lloc l’acte de lliurement del Premi de la Pau 2011 a Mayors for Peace, amb la presència de Xavier Pons en representació de l’Associació per a les Nacions Unides d’Espanya (ANUE), Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona i Joan Güell president del jurat que ha atorgat el premi.








Xavier Pons Rafols, vice-president primer de ANUE,  és catedràtic d’Universitat, especialitzat en Dret Internacional Públic i Privat. Està doctorat en Dret i llicenciat en Geografia i Història en l’especialitat d’Història Contemporània.  Ha fet un record de l’origen de ANUE, fundada l’any 1962,  per difondre el respecte als Drets Humans, afirmant que la frase amb que s’obre la carta de les Nacions Unides és tant actual avui com el dia en que es va escriure, i on des de la societat civil  es vol sensibilitzar l’opinió pública en favor de la pau i en evitar el flagel de la guerra, i dins d’aquestes activitats de la societat civil s’integren les de ANUE i en concret el seu Premi de la Pau.
Els tres pilars de les Nacions Unides:

Xavier Pons ha descrit la Pau i Seguretat; el Desenvolupament i Drets Humans com tres dimensions lligades, perquè no es pot tenir unes sense les altres.  I la situació actual com una cruïlla on l’esforç per assolir-les és més necessari que mai, per poder accedir col•lectivament a un futur més pròsper.  Una tasca que aplega societat civil – organitzacions no governamentals com ANUE – entitats internacionals com ONU, i els Estats Sobirants amb un nivell d’administració pública on en especial els municipis i les entitats muncipalistes pel fet de ser les més properes,  ha de donar resposta als ciutadans contribuint a crear espais de convivència, pensant globalment per incidir a escala globarl. Ha destacat en aquest sentit el lideratge dut a terme per Hiroshima i Nagasaki que van experimentar el sofriment que no es pot narrar que provoquen les guerres,  contribuint al treball per la Pau, el Desarmament i Eliminació de les Armes Nuclears, amb la necessitat de generar un moviment massiu perquè el 2020 s’hagi aconseguit la fita d’haver vist desaparèixer les armes nuclears, una tasca difícil però no impossible.

Joan Soler Martí, secretari de ANUE, i secretari del jurat que ha escollit aquest 2011 a Mayors for Peace com entitat premiada. Ha fet la lectura de l’acta destacant les virtuts de Mayors for Peace, el fet que aplegui més de 5000 ciutats dins la seva organització, i la iniciativa que van tenir els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki per crear aquesta entitat amb la visió de donar testimoni dels horrors de la  guerra i defensar el desarmament nuclear.  El Jurat estava compost per membres de la Diputació, ANUE i l'associació Brahma Kumaris.

Kazumi Matsui, alcalde de Hiroshima  i president de Mayors for Peace, ha recollit el premi destacant la tasca que volen aconseguir del total desarmament nuclear pel 2020, pel compromís i desig que les víctimes que van sobreviure als bombardeigs de Hiroshima i Nagasaki arribin a veure aquest dia.  En el seu curt i afable agraïment per l’atorgament del premi, destacant el gran esforç que es dur a terme per la tasca de la Pau i desitjant a tots els present bona salut.

Per la seva part Salvador Esteva ha declarat el seu convenciment en l’esforç col•lectiu, en la democràcia, on ciutadans i polític són  i ha de ser la mateixa cosa.  Ha destacat el gran capital que avui té el país, amb una democràcia forta i pertanyent a un projecte europeu, fort i amb futur.  Ha recordat com es va  iniciar la singladura del Premi de la Pau, en un 1962 on no hi havia democràcia. Ha elogiat la tasca que dur a terme Mayors for Peace, fent un petit recull històric de l’entitat. Així mateix s’ha congratulat del nombre de ciutats catalanes que en formen part, de les quals 120 són de la província de Barcelona, comptant Granollers amb la Vice Presidència segona de l’entitat.  D’altre costat ha defensat que el treball per la pau que es pot dur des dels ajuntaments i des d’una entitat municipalista com és la Diputació és transcendent i necessària per a promoure la Pau. Ha tingut també un record per la Conferència que del 2000 al 2008 es va dur a terme a Barcelona, afirmant finalment que tots els alcaldes de tots els municipis que en formen part de Mayors for Peace es sentien aquesta nit guanyadors.


Mayors for Peace va nèixer arrel de la segona Sessió Especial pel Desarmament que va tenir lloc als la Seu de Nacions Unides de Nova York  el 24 de juny de 1982, gràcies a la proposta que va realitzar Takeshi Araki qui a les hores era l’alcalde d’Hiroshima. La seva idea era crear un programa per promoure la solidaritat entre les ciutats per arribar a la Total Abolició de les Armes Nuclears.  Era una via per superar les fronteres nacionals i treballar junts, en conseqüència els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki van convidar als de les altres ciutats del món a donar el seu suport al projecte.
Premi de la Pau 2011

Avui hi ha representants (a data 1 de novembre d’enguany)  5.053 ciutats de 141 països i regions; i té reconeguda la seva rellevància internacional ja que és una organització no governamental registrada al Consell Econòmic i Social de Nacions Unides amb el rang de nivell consultiu especial.







En finalitzar l'acte un grup d'alumnes del col·legi Pau Vila d'Hospitalet de Llobregat ha  fet un homenatge a Pau Casal recordant la biografia dels temps de la infantesa d'aquest músic, que tenen com a referent,  i han interpretats algunes peces musicals amb violins, violes, violoncel i contrabaix.


No hay comentarios:

Publicar un comentario