domingo, 18 de marzo de 2012

Banyeres: Projecció del documental Els Saris Roses (Acte pertanyent al Dia Internacional de la Dona)




Dissabte passat es va projecta al Centre Cívic Ernest Lluch aquest documental que reflexa la forma en que Sampat Pal, i les seves seguidores , lluiten contra la situació de la dona a una de les zones més deprimides de la Índia.

Sampat Pal és una dona que viu en una societat a on la dona no té cap valor, es habitualment colpejada pel marit o la família del marit, i on el matrimoni s’estableix sovint per conveniència, on no es poden barrejar les castes – malgrat que oficialment la llei prohibeix la discriminació per pertànyer a una o altre casta – el pes del costum i la tradició és més fort que la legalitat i en especial en zones rurals. Ella mateixa es va casar als dotze anys, i de lluny li ve la seva implicació per ajudar al canvi de la seva societat, abans de instituir Els Saris Rosas, l’any 2006, ja havia participat en l’organització de tallers de costura per dones.  Més tard va començar la seva tasca de mediadora en conflictes on les dones eren víctimes. Molt especialment actua – ella i els seus saris roses – enfront  els marits maltractadors, però també a la corrupció.


Els Saris Roses són el seu símbol, una mena d’uniforme perquè tothom sàpiga que hi són presents.

Sampat Pal és una dona hindú provinent d’una casta baixa, va néixer l’any 1947, viu al nord de l’Índia, a l’estat de Uttar Pradesh,  va escriure un llibre que es va publicar a Espanya l’any 2010 amb el títol de “El Ejército de los Saris Rosas” (Planeta) que es pot troba en edició de butxaca.

Una breu mostra del documental.

No hay comentarios:

Publicar un comentario